Doğalgazın Özellikleri

Doğalgaz nedir konulu yazımızdan sonra doğalgazın özelliklerini araştırdım. Doğalgaz dünyada çok fazla kullanılan ilginç bir gaz. Havadan hafif. Çevre dostu bir gaz.
Doğalgaz zehirsizdir
Doğalgazın en önemli özelliklerinden biri zehirsiz olmasıdır. Doğalgazın solunması halinde zehirleyici ve öldürücü etkisi yoktur. Ancak ortamda fazla birikmiş ise teneffüs edilecek oksijen azaldığından dolayı boğulma tehlikesi vardır. Bu yüzden şehire dağıtmadan önce gaza kurumlar tarafından koku verilir. Bu koku sarımsağa benzer bir kokudur.
Doğalgazın patlama özelliği
Doğalgazın en önemli tehlikesi diğer gaz yakıtlarda da olduğu gibi belirli oranlarda hava ile karışması halinde patlayıcı olmasıdır. Havadaki doğalgaz çok az veya çok fazla ise herhangi bir patlama olmaz. Ancak Tablo da görüldüğü gibi %5-15 aralığında bir karışım söz konusu olduğunda tehlike vardır. Bu nedenle gaz sızıntılarının olmaması, olacak kaçakların hemen belirlenmesi ve gaz sızabilecek yerlerin iyi havalandırılmış olması emniyet açısından çok önemlidir.  
HAVA GAZI
TÜP GAZ (LPG)
DOĞAL GAZ
Yoğunluk kg/m 3
0,56
2,59
0,76
Isıl değer
19,54
114,72
35,86
MJ/m 3 (Kcal/m 3 )4650274458580
Zehirlilik
Zehirli
Zehirli
Zehirsiz
Patlama aralığı
%5-30
%1,5-9
%5-15
Yanma hızı m/s
1
0,48
0,43

Doğalgaz havadan hafiftir
Doğalgazın diğer önemli bir özelliği havadan hafif olmasıdır. Dolayısıyla hava içinde yükselme eğilimindedir. Gaz kaçakları hava ile karışmadan önce yükseklerde toplanır. Bu yüzden havalandırma bacalarından kolaylıkla dışarı atılabilir.
Doğalgaz kuru bir gazdır (Su buharı içermez)
Bu özelliği dolayısıyla dişli bağlantılarda kurumayan sızdırmazlık malzemeleri kullanılmalıdır.
Doğalgazın ısıl değeri
Doğalgazın ısıl değeri hava gazına göre daha fazla, tüp gaza göre daha düşüktür. Bu sebeple hava gazından doğalgaza dönüşen ocaklarda yemekler daha çabuk pişebilecektir. Tüp gazda aksine daha uzun zaman alacaktır. Isıtma amacı ile kullanımda doğalgaz, fuel-oil ve kömür özelliklerinin karşılaştırılması Tablo 2.2 de gösterilmiştir.

Yorum Gönder